HÅLL DET HÅLLBART MED FILIP POON OCH MIDSONA FOODSERVICE

Håll det hållbart är en engagerande och kul temavecka för högstadie- och gymnasieelever som gör alla till vinnare; Både elever, skolrestaurang och planeten:

Konceptet är framtaget av Midsona Foodservice i samarbete med matstrategerna från High Note, Prisbelönta skolrestaurangen Tullängen i Örebro och populära Youtube-profilen Filip Poon som även är känd från Sveriges Mästerkock.

Håll det hållbart är baserat på fem dagar, fem budord och fem hållbara maträtter som knyts samman till en totalupplevelse för eleverna, där de både får praktisera hållbarhet kring matupplevelsen och samtidigt får kunskap genom grafiskt material och specialgjorda filmer från Filip Poon.

Under veckan utmanas alla att hjälpas åt att minska tallrikssvinnet genom en intern tävlig.

Varje deltagande skolrestaurang har också möjlighet att delta i White Guide Juniors tävling om ”Årets Skolmaträtt”. Alla medverkande skolrestauranger får diplom.

EN AV SVERIGES MEST POPULÄRA YOUTUBE-PROFILER MED 100 000+ FÖLJARE OCH KÄND FRÅN SVERIGES MÄSTERKOCK.

Filip Poon upptäckte under skoltiden att det var roligare att läsa recept än teoretiska ämnen. Matintresset tog över livet och som 19-åring kvalade Filip in i Sveriges Mästerkock. Filips matlagning och charm tog både juryn och publiken med storm. Efter programmet har Filip arbetat på ansedda restauranger i Stockholm och han vann OS 2016 i matlagning tillsammans med Stockholm Culinary Team. Idag är Filip Poon en av Sveriges mest populära matlagningsprofiler som inspirerar tusentals ungdomar via Youtube, TikTok och Instagram.

Filip Poon bidrar till Håll det hållbart och bjuder på personliga erfarenheter som triggar elevernas intresse i 5 specialgjorda
filmer som kan delas på skolans Instagram, TV-monitorer och även ses på Youtube genom elevernas telefoner.

FILIP POON GER ELEVERNA EN NY UTMANING VARJE DAG
Varje film avslutas med en hållbar utmaning där eleverna kan tävla mot sig själva och mot varandra.

SÅ HÄR FUNKAR DET: 5 DAGAR, 5 BUDORD och 5 HÅLLBARA MATRÄTTER 

Håll det hållbart knyter samman maträtterna som serveras med 5 budord för en mer omtänksam matkultur. Eleverna engageras och kan ta till sig budskapen lättare både genom både praktik och teori.

FÖRE

Ni får Tullängens hållbara recept, närings- och klimatberäknade. Finns även i Mashie, märkt Håll det Hållbart.

Ni får ett komplett kit med posters och bordsställ, för varje budord och dag, samt banderoller, skyltar och Filip Poon som pappfigur.

En vecka innan Håll det hållbart börjar, väger skolrestaurangen tallrikssvinnet varje dag för att synliggöra mängden kastad mat. Eleverna kan utmana sig själv och varandra och se utvecklingen under en tvåveckorsperiod.

UNDER VECKAN

Skolrestaurang Tullängen i Örebro har tagit fram 5 hållbara recept som knyts samman med budorden och 5 filmer från Fiilip Poon. Ett komplett kit med grafiskt material för varje budord och dag ingår i temaveckan.

TÄVLA I WHITE GUIDE JUNIOR

Under fredagen kan ni välja om ni vill vara med och tävla om om Årets Skolmaträtt 2021 i White Guide Junior.

Skapa då två recept baserade på budorden från Håll det Hållbart. Servera båda under fredagen, veckans sista dag, och låt eleverna rösta på röstningsaffischen som sätts upp vid matsalens utgång. Priset ”Årets Skolmatsrätt” går till den skola som skickar in det vinnande recept som är en favorit hos eleverna. Receptet ska vara gott, hållbart och hälsosamt. Läs reglerna och skicka in ditt bidrag på whiteguidejunior.com. Läs också mer om tävlingen här.

Priset till vinnaren i årets skolmaträtt 2022 är ett besök av Filip på skolan där han lagar mat i matsalen tillsammans med eleverna.

Om ni inte vill vara med och tävla, serveras Tullängens Fi...shpinnar.

EFTER - LÄRANDE GENOM MATEN

Håll det hållbart är en introduktion till ett nytt sätt att tänka på mat, nämligen mat som en del av samhällsstrukturen och en nyckel i den hållbara omställningen. Håll det hållbartveckan visar hur olika aspekter av matkultur: råvaror, ätande och beteende, hänger ihop och hur eleven inom varje område
kan agera hållbart. Efter en genomför Håll det hållbart-vecka är målet att eleverna ska ha blivit upplysta av budorden och därigenom fått ett mer hållbart förhållningssätt till mat samt att de fått en egen drivkraft att minska matsvinnet.

HÅLL DET HÅLLBART-VECKAN OMFAMNAR BÅDE SKOLAN
OCH PLANETEN

Veckans aktiviteter syns framför allt i skolmatsalen men inkluderar också material som kan användas i ämnen som samhällskunskap och hem- och konsumentkunskap. Ett exempel är filmmaterialet med Filip Poon som kan engagera och starta diskussioner i klassrummet. Erfarenheten av ett gemensamt hållbarhetsengagemang skapar ringar på vattnet även utanför
skolan och målet är att konceptet hjälper skolan och eleverna att ta ett ytterligare kliv framåt mot en mer hållbar matkultur.

ALLA SKOLOR FÅR VARA MED!

KONTAKTA MIDSONA FOODSERVICE FÖR ATT DELTA!

Anmäl ditt intresse, så förklarar vi mer om Håll det hållbart- veckan. Som deltagande skola får du massor av material både till klassrum och skolrestaurang. Vi tillhandahåller alla recept och är behjälpliga både, före, under och efter veckan.

Skriv till foodservice@midsona.se