Växtbaserade hösträtter

Hållbart, ett ord som används flitigt i restaurangbranschen, vad innebär det egentligen?

För Midsona Foodservice innebär hållbarhet en komplett livscykelanalys - från odling till bord och hur man bäst hushåller med alla resurser på vägen. Mat med fokus på hälsa för människa och miljö. Hela kretsloppet får vara med. Ett verktyg i kampen mot en bättre värld är växtbaserat protein.

Torra växtbaserade protein - ett hållbart val

Genom att göra aktiva val som att använda vårt torra växtbaserade protein väljer du att minimerar klimatpåverkan, den stora skillnaden mot frysta eller kylda alternativ är att vi inte transporterar vatten, du slipper betala för vattnet i kilopriset och proteinerna kräver inte kyl- eller frystransporter. Att våra proteiner är osötade är ju bara bra för hälsan.

Våra ekologiska sojabönor är odlade i Frankrike under hållbara förhållande, alltså ingen GMO eller förstörelse av regnskog. Till råga på allt så klimatkompenserar vi för transporten.

Tre hållbara höstklassiker

Daniel Lund, kock med VM-guld i storköksmatlagning, har tagit fram tre enastående recept på hållbara växtbaserade höstklassiker, som lätt uppskattas i de flesta kök - stora som små.

SOJAKEBAB med sesamdressing, tunnbröd och krispiga grönsaker

- Här är en perfekt fredagslunch. Street food uppskattas av många och ger lite lyx inför helgen. Genom att steka sojagrytbitarna snabbt på hög värme blir de härligt krispiga. Den rika kryddningen balanseras upp av brödet, salladen och den lena sesamdressingen.

Ladda hem receptet här

GULASCHGRYTA på sojagrytbitar med rotfrukter, syrad citrusgrädde och bulgur

- En klassisk rätt på fjället som fyller på bra med protein och kolhydrater. Grytbitarna är tacksamma att arbeta och ger bra tugg. Öka sambal oelek för mer sting!

Ladda hem receptet här

SOJABURGARE med växtbaserad hamburgerdressing och hemmagjord BBQ-ketchup

- Burgare är alltid populärt och här har jag gjort en vildare växtbaserad variant i smashed burger stil. De grova soyastrimlorna binds samman av bönorna och ger ett hemlagat och mer levande utseende. En roligare burgare helt enkelt.

Ladda hem receptet här

Gör vår klimatberäkning till en fördel på din meny

Dagens matgäster blir mer och mer medvetna om vad de äter och hur deras konsumtion påverkar miljö och koldioxidmängden i atmosfären. Genom att vara tydlig med din klimatberäknade meny blir det enkelt för dina gäster att jämföra både näring, klimatpåverkan och pris mot animaliska alternativ. Din servering får en konkurrensfördel som attraherar dagens mer medvetna gäster. Och resultatet blir en lönsammare servering både för dig, din gäst och planeten.

Alla recept från Midsona Foodservice är klimatberäknade baserade på data från RISE (Research Institutes of Sweden). Klimatdatabasen består av livscykelanalyser för 2000 neutrala produkter. Detta innebär att man tar hänsyn till en livscykel som sträcker sig från odlingen eller uppfödningen fram till att livsmedlet lämnar fabriken, förvaring och transport till grossist och restaurang är inte inkluderar. Klimatavtrycket beräknas som kg CO2e* per kg produkt vilket sedan räknats om till per portion.