VÄXTPROTEIN FÖR EN HÅLLBAR VÄRLD

Genom att helt eller delvis ersätta animaliska proteiner med växtproteiner, gör du en insats för en mer hållbar värld, samtidigt som du på ett enkelt sätt uppnår högt närings- och proteinvärde.

MED OMTANKE FÖR HELA LIVSCYKELN

Växtbaserade proteiner ger mycket näring för pengarna och har relativt låg klimatpåverkan. Särskilt torra växtbaserade proteiner ger klimateffektivare transport eftersom inget vatten transporteras i onödan. Dessutom är Kung Markattas transporter klimatkompenserade genom Vi-skogen. Torra växtproteiner har lång hållbarhet och kan förvaras i skafferi vilket minskar svinnet och hjälper till att skapa en mer hållbar värld.

VAD ÄR EGENTLIGEN VÄXTBASERADE PROTEIN?

Protein är en av kroppens viktigaste byggstenar och behövs för att bygga upp och reparera celler. Att människor får protein från kött- och mjölkprodukter är allmänt känt. Men växtriket erbjuder ett stort urval av alternativa proteinkällor, som ofta är både klimatsmarta och näringsrika.

VÄXTRIKET GER OSS ALLT PROTEIN VI BEHÖVER

Baljväxter såsom bönor, linser och ärtor innehåller rikligt med protein. Främst baljväxterna har näringsmässiga fördelar och tillagningsegenskaper som gör dem till ett utmärkt alternativ till kött och mejeriprodukter. Det går därför utmärkt att servera växtbaserad mat och täcka hela eller delar av det rekommenderade proteinintaget.

LAGA FRÅN GRUNDEN OCH SMAKSÄTT SOM DU VILL

Midsona Foodservice har utvecklat växtbaserade produkter såsom grytbitar och färs av osötad sojaprotein och ärtprotein, tofu och tempeh.
Produkterna är certifierade, osötade och utan tillsatser. En perfekt bas för att laga växtbaserade rätter från grunden. Den neutrala smaken låter varje kock sätta sin egen prägel och smak på maten. Konsistensen och matigheten i de växtbaserade proteinerna gör att de kan ersätta eller komplettera köttet på tallriken.

FÖRDELAR MED VÄXTPROTEIN

• Högt proteinvärde & fiberinnehåll
• Glutenfritt
• Enkla att tillaga
• Lågt pris för plånbok och miljö.
• Osötade
• Inga tillsatser


NÄRINGSFÖRDELAR MED VÄXTPROTEIN

• Proteinrika
• Kalorifattiga
• Ger folat, B6, magnesium, fosfor och zink

VÄXTPROTEIN ELLER ANIMALISKT PROTEIN?

Växtbaserade proteiner är bra ersättare av animaliskt protein - både pris- och hållbarhetsmässigt, men framförallt för att ge näringrika måltider. Både ärtprotein och sojaprotein innehåller alla essentiella aminosyror, vilket innebär ett fullvärdigt protein som kroppen behöver. Förutom att de är proteinrika växtbaserade livsmedel, innehåller alla baljväxter mycket kostfiber, antioxidanter, stärkelse, mineraler och vitaminer. Stärkelsen har lågt glykemiskt index vilket främjar ett stabilt blodsocker. Växtproteinet har lågt fettinnehåll men ger samtidigt en lång mättnadkänsla, vilket gör det till ett utmärkt alternativ till kött.

UPPTÄCK VÅRA POPULÄRA VÄXTPROTEINER

TORRA SOJAPROTEIN

Torrt sojaprotein finns som färs, bitar och stimlor. Smaken är neutral och kokas med fördel i buljong och smaksätts under tillagning. Torrt sojaproterin är utmärkt för att göra burgare, grytor, sojabullar, bolognese, vegetarisk stroganoff och mycket, mycket mer.

Våra torra sojaproteinprodukter innehåller enbart näringsrika torkade bönor, odlade i Frankrike och Serbien, under hållbara förhållanden, helt utan genmanipulation. Sojaproteinet är ekologiskt och KRAV-märkt vilket garanterar en ren råvara som dessutom är helt fri från socker och andra tillsatser.

TOFU

Tofu är en kyld produkt, gjord på sojabönor. Till konsistensen påminner den om färskost och smaken är i grunden neutral. Kung Markatta har både neutral och färdigmarinerad tofu. Den neutrala kan marineras och smaksättas efter eget önskemål vid tillagning. Till skillnad mot färskost, smälter inte tofun när den hettas upp, utan behåller sin fasta form och konsistens.
De två vanligaste typerna av tofu kallas bomull (fast) och silke (mjuk). Kung Markattas tofu är av typen bomullstofu, vilket gör att den är lätt att skiva eller tärna. Tofun är väldigt mångsidig och ett perfekt köttsubstitut. Den fungerar utmärkt i sallader, soppor och på grillen, men kan också fritteras eller användas i desserter.

TORRA ÄRTPROTEIN

Torrt ärtprotein finns som färs och bitar. Smaken är neutral och kokas med fördel i buljong och smaksätts under tillagning. Torrt ärtproterin är utmärkt för att göra burgare, biffar, grytor, smoothies, bites, paj och mycket mer.
Färsen är lättbearbetad och formbar, vilket ger en stor kreativ frihet.

Huvudingredienser i ärtprotein är torra ärtor och bondböna. Våra ekologiska ärtor och bönor är odlade främst i Norden och extrudering sker i Danmark. Både ärtan och bondbönan är två baljväxter som är väldigt näringsrika samt innehåller rikligt med protein, fiber, mineraler samt antioxidanter. Ärtproteinet är snällt mot magen och har en hög halt av aminosyran arginin som skapar kväveoxid i kroppen, vilket ökar blodcirkulationen.

TEMPEH

Tempeh är en helt naturlig växtbaserad produkt tillverkad av fermenterade kikärtor (99,35%) och används i matlagningen på ungefär samma sätt som quorn, sojabitar, kött, fågel eller fisk.

Smaken är neutral med dragning åt frisk mild svamp och brieost. En del anser att den smakar lite köttigt, likt fläsk. Den neutrala smaken gör att den lätt kan smaksättas med olika marinader och kryddor. Den har en trevlig konsistens som ger ett visst tuggmotstånd.

Kikärtorna är ekologiska och odlade i EU. Fermenteringen som ger den slutliga produkten görs vid vår fabrik i Spanien.

LÖNSAMHET VID VAL AV VÄXTPROTEIN

Genom att öka mängden växtprotein i din meny, kan du minska eller eliminera kött och samtidigt behålla näringsvärdet till en mycket lägre kostnad per portion. Dessutom gör du en hållbar insats för vår planet.

Tack vare att de torra växtproteinerna har lång hållbarhet och kan förvaras i skafferi, undviks onödigt spill och det som inte används kommer till glädje vid senare tillfälle. Faktum är att växtprotein kan användas till de flesta maträtter. Öka din användning idag och sänk dina råvarukostnader.

TILLAGNING & FÖRVARING 

TILLAGNING
Torra ärtprotein och torra sojaprotein kokas med fördel i buljong.
Vid kokning sväller produkterna enligt tabellen till höger. Därefter kan proteinet stekas eller efterbehandlas på valfritt sätt, t ex blandas i en gryta eller soppa. Vid stekning behåller färs, bitar och stimlor sin konsistens och får en nötig och smörig grundsmak. Krydda upp gärna efter eget önskemål.

De kylda växtproteinen tofu och tempeh har en neutral grundsmak och lyfter ytterligare om de marineras. Den fasta, men mjuka konsistensen gör att smakerna sugs upp effektivt. Minska matsvinnet genom att använda restbitar i soppa, speads, sallader och på mackor. Både tofu, tempeh, soja- och
ärtprotein går bra att frysa in efter tillagning.

FÖRVARING
Torrt ärt- och sojaprotein har lång hållbarhet och förvaras i oöppnad förpackning i svalt skafferi. Tofu och tempeh förvaras i kylskåp.

SVÄLLNING
• Torkad färs sväller ungefär 4 ggr vid kokning (5 kg torr färs blir ca 20 kg
vid tillagad).
• Torkade grytbitar sväller ungefär 3,5 ggr vid kokning (5 kg torra grytbitar
blir ca 17,5 kg vid tillagning).
• Torkade strimlor ökar i vikt 4-5 ggr vilket innebär att 5 kg torrvara ger
motsvarande upp till 25 kg färdig växtbaserat protein.
• Växtbaserade proteiner tappar cirka 5 % i vikt vid stekning jämfört med
andra växtbaserade alternativ som tappar cirka 20 %, en helt klart mindre
andel helt enkelt.

TRE HÅLLBARA FRÄSCHA RECEPT MED ÄRTPROTEIN, TOFU OCH SOJAPROTEIN

Daniel Lund, kock med VM-guld i storköksmatlagning, har tagit fram tre enastående recept på hållbart växtbaserat protein, som fungerar både som take away som vid bordsservering och buffé.

WOK med fullkornsnudlar, frasiga ärtbitar samt gul ärt- och pepparotsmajo
- Wok brukar uppskattas av alla åldrar. De matiga ärtgrytbitarna är hårt stekta för smakfull maillardeffekt. Friska grönsaker som sockerärtor, pak choi och tomat ger hög fräschör. Tillsammans med gul ärt- och pepparrotsmajo blir smakupplevelsen fyllig med härligt sting. Servera i bowl eller på stort fat.

• Ladda hem receptet här! 

SCRAMBLED TOFU med fried rice och vegomajo

Inspirationen till denna rätt är självklart ”fried rice”. Här möter riset en krämig växtbaserad ”äggröra” med svamp och spenat. Som lyxigt tillbehör en dipsås med smak av skånsk ramslök. En växtbaserad majonäs som man enligt mig kan äta till allt. Gjord på kikärtsspadet för att minimera matsvinnet.

• Ladda hem receptet här! 

KRÄMIG LASAGNE med röda linser, sojafärs och tomat

- Lasagne är en klassiker och favorit hos många. Sojafärs och linser garanterar en hög mättnad och mycket protein. Istället för socker ger morötterna sötma som balanseras upp av de krossade tomaterna. Äppelcidervinäger ger en
extra fräschör och grönsakerna ger en fin krispig kontrast

• Ladda hem receptet här! 

GÖR VÅR KLIMATBERÄKNING TILL EN FÖRDEL PÅ DIN MENY

Dagens matgäster blir mer och mer medvetna om vad de äter och hur deras konsumtion påverkar miljö och koldioxidmängden i atmosfären. Genom att vara tydlig med din klimatberäknade meny blir det enkelt för dina gäster att jämföra både näring, klimatpåverkan och pris mot animaliska alternativ. Din servering får en konkurrensfördel som attraherar dagens mer medvetna gäster. Och resultatet blir en lönsammare servering både för dig, din gäst och planeten.

Alla recept från Midsona Foodservice är klimatberäknade baserade på data från RISE (Research Institutes of Sweden). Klimatdatabasen består av livscykelanalyser för 2000 neutrala produkter. Detta innebär att man tar hänsyn till en livscykel som sträcker sig från odlingen eller uppfödningen fram till att livsmedlet lämnar fabriken, förvaring och transport till grossist och restaurang är inte inkluderar. Klimatavtrycket beräknas som kg CO2e* per kg produkt vilket sedan räknats om till per portion.