Växtbaserade alternativ till mejeriprodukter för det professionella köket

✔️ Härligt krämig med unik smak
✔️ Laktos- och glutenfri
✔️ Inga tillsatser eller aromer
✔️ KRAV och Fairtrade-märkt
✔️ Innehåller hållbart odlade och handplockade kokosnötter
✔️ Passar som ersättare till animalisk mjölk och grädde i matlagningen
✔️ Miljövänliga förpackningsvarianter

VÄXTBASERAT FÖR EN HÅLLBAR VÄRLD


Genom att öka användningen av växtbaserade mejeriprodukter i matlagning och bakning kan du göra en insats för en mer hållbar värld och samtidigt tillföra nya unika smaker till traditionella rätter.

Efterfrågan på växtbaserade alternativ till mejeriprodukter har under de senaste åren ökat mer och mer. Oavsett vilket alternativ som man använder, alltifrån bönor, nötter eller frön, uppnås en lägre långsiktig miljöpåverkan i relation till metangasutsläpp och växthuseffekten än vid användning av animaliska mejeriprodukter. I studien reducing food's environmental impacts through producers and consumers* fann man mejeriprodukter till att vara 3 gånger mer intensiva i relation till växthusgasutsläpp än växtbaserade alternativ. En annan fördel är att det krävs mindre vatten och mark vid framställning av växtbaserade alternativ.
*Källa: Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers, 1. J. Poore1,2,*, 2. T. Nemecek3, Science 01 Jun 2018: Vol. 360, Issue 6392, pp. 987-992, DOI: 10.1126/science.aaq0216

FÖRDELAR MED KUNG MARKATTA KOKOSMJÖLK/GRÄDDE

   - Utvecklad för professionell matlagning
   - Hållbar & socialt ansvarstagande
   - Handplockade kokosnötter
   - Mjölkprotein och laktosfritt
   - Inga tillsatser eller aromer
   - Veganskt livsmedel
   - Inget tillsatt socker
   - BPA-fri förpackning

VAD ÄR EGENTLIGEN KOKOSMJÖLK?


Kokosnötens ursprung

Kokosnötter kommer ursprungligenFoodservice_kokospalm400x552.jpg från indien och sydostasien, men eftersom de flyter, fördes de till kustlinjer över hela stilla havet och lyckades framgångsrikt göra sina hem på alla de subtropiska platser de kunde hitta. För så många som 2000 år sedan kom kokosmjölk in i köken i många kulturer runt om i världen, långt före koloniseringen reste austronesiska folket österut till Stillahavskusten i Centralamerika och tog med sig kokosnötterna som kom från Sydostasien.

Kokosträden som är grunden till kokosbaserade produkter är en typ av palmträd. Palmträden växer med fördel i varma, fuktiga miljöer, helst i sandiga jordar i tropiskt och subtropiskt i klimat. Palmträdens frukter är tekniskt sett en nöt, ibland även kallad stenfrukt. Stenfrukten har sina olika lager med ytterskal, innerskal, fruktkött och vatten.

Hur framställs våra kokosprodukter?

Till kokosmjölk och grädde används mogna kokosnötter från 10-13 månader när kärnan är hård och tjock. Det är naturliga olja-i-vatten-emulsioner extraherade från den mogna kokosnötskärnan.

När kärnan är hård och tjock är den full av kolhydrater, olja (främst medellångkedjiga triglycerider, mct) och aromatiska föreningar vilket ger kokosmjölk och grädde en unik smakprofil och krämig konsistens.

Nötterna till vår kokosmjölk och grädde handplockas av erfarna och kunniga plockare med kunskap om vilka kokosträd och nötter som skall skördas samt när de ska skördas. För att extrahera kokosmjölk och grädde skalas den mogna kokosnötens skal bort. Eftersom den bruna innerhinnan kan ge kokosmjölken en brun färg och en bitter smak tas även denna bort. Resultatet är den vita kärnan.

Kärnan tvättas, dräneras och rivs med maskin till kärnflingor som pressas mekaniskt för att extrahera kokosmjölken. Efter den mekaniska pressningen filtreras kokosmjölk för att avlägsna partiklar och vatten tillsätts för att reglera fett- och oljenivåerna i kokosmjölken och grädden. Som sista steg pastöriseras kokosmjölken och fylls aseptiskt i förpackningar.

OLIKA TYPER AV KOKOSPRODUKTER


Kokosgrädde vs kokosmjölk

Om man önskar en fetare och tyngre variant så är kokosgrädden att rekommendera. Vanligtvis väljs kokosgrädde vid tillagning av desserter och kokosmjölk för övrig matlagning såsom grytor, soppor, varma drycker och smoothies.

Söt & osötad, standard & light

Osötad produkt är att rekommendera om inte specifik anledning tyder på annat. Light-version bör alltid väljas bort, då den enbart består av vanlig kokosmjölk som spätts ut med vatten. Eftersom de olika varianterna ofta kostar lika mycket blir det därför mer lönsamt att späda ut standardversionen på egen hand om en magrare version önskas.

Kokosmjölk_webcontent_ENG7.jpg

Kokosgrädde passar särskilt bra till desserter. Här i en vegansk tappning av ris á la Malta.

VARFÖR VÄLJA KOKOSALTERNATIV?


Generellt är miljöeffekten för kokosmjölk god jämfört med andra alternativ. Kokosträden kräver små mängder vatten och absorberar koldioxid. Men eftersom träden växer i tropiska områden finns där en risk att den industriella produktionen av kokosmjölk påverkar och förstör miljöer för vilda djur. Det är därför viktigt att både som förbrukare och som producent att säkerställa vart och hur kokosmjölken framställs för att vara säker på att inte den kokosmjölk som används haft en negativ påverkan på djurlivet, det tropiska landskapet eller lokal befolkningen i området.

Hållbar odling av kokosnötter

Genom nära samarbete med våra lokala leverantörer kan vi garantera att de uppfyller de höga krav som vi ställer på dem samtidigt som majoriteten av vår kokosmjölkprodukter är fairtrade och krav certifierad. Vår lokala leverantör har sedan flera generationer tillbaka säkerställt en hållbar odling av kokosnötter i västra sri lanka. Med en stor stolthet för sitt arbete prioriteras respekten och protektionism av kokosträdets livscykel i odlingarna och samtidigt arbetar man utifrån biologiskt mångfald för alla inblandade med en naturlig plats i ekosystemet.

På odlingarna används enbart naturliga produkter. Vid exempelvis kvävefixering används rishalm och plantor, man låter vilddjur, allt ifrån påfåglar till leguaner röra sig fritt på egendomen och kokospalmerna beskärs för att berika och upprätthålla jordens naturliga balans.

Odlarna försäkrar sig om att allt som kan, ges tillbaka till naturen. Den energi som används i tillverkningen produceras från kokosnötskalets restprodukter. Den yttre delen, den mest näringsrika delen av kokosskalet, ges tillbaka till jorden där kokosträden odlas vilket berikar trädets rötter med näringsämnen. Avloppsvattnet från produktion behandlads biologiskt och återanvänds. Regnvattnet tas tillvara för kommande torkperioder.

Med den omtanke och kärlek som ges blir resultatet en krämig och smakrik hållbart hantverk i varje förpackning som levereras.

Kokosmjölk_webcontent_ENG5.jpg

NÄRINGSFÖRDELAR MED KOKOSMJÖLK

Laktosfritt

Glutenfritt

Hög andel fett

KOKOS JÄMFÖRT MED ANNAN MEJERI


Foodservice_kokos_mejeri_jamforelse.jpg

UPPTÄCK VÅRA POPULÄRA VÄXTBASERADE ALTERNATIV

Kung Markattas kokosmjölk och kokosgrädde är osötade och innehåller bara kokosnöt och vatten, inga konserveringsmedel.

KOKOSMJÖLK


Slät och krämig fritt flytande mjölk gjord av nypressad kokosnöt. Med en delikat och raffinerad kokosnötssmak är den perfekt för växtbaserade dieter och en bra källa till hälsosamma fetter, är lämplig för veganer, vegetarianer. Helt naturlig kokosmjölk med 18 till 20 procent fett, osötad och inga konserveringsmedel.

Finns både i hållbara ekologiska och Krav- och Fairtrade-certifierade alternativ. Tillgänglig i 400 ml och 3 l konservburk samt 3 l bag-in-box. Produkterna är koloniala.

KOKOSGRÄDDE


Kokosgrädde 22 - 26% från Kung Markatta är en fetare osötad variant av kokosmjölk. Kung Markattas kokosgrädde är gjord på hållbart handplockade Krav- och Fairtrade-certifierade kokosnötter, där fruktköttet pressas och blandas ut med vatten för att uppnå den rätta krämigheten.

Kokosgrädden innehåller enbart kokosnöt och vatten, inga konserveringsmedel eller aromer. Observera att kokosgrädden inte är vispbar. Tillgänglig i 400 ml och 3 l bag-in-box. Produkterna är koloniala.

Kokosmjölk_webcontent_SE10.jpg

EN MER HÅLLBAR LIVSMEDELSKEDJA


Kokosmjölk_webcontent_SE11.jpg

Säsongen för kokosmjölk och kokosgrädde kan ses som aktuell året runt. Genom att öka mängden växtbaserade alternativa mejeriprodukter i menyn bidrar man till en mer hållbar livsmedelskedja. Eftersom kokosprodukterna är en kolonial vara ger det en längre hållbarheten till skillnad från traditionell färsk komjölk, såväl oöppnad som öppnad förpackning, vilket kan bidra till ett mindre matsvinn.

Kokosmjölk_webcontent_SE12.jpg

Kokos är särskilt uppskattat i asiatiska rätter. Här möter kokosmjölk smakkompisarna curry och äpple i en värmande gryta.

Kokosmjölk_webcontent_SE13.jpg

Äpple- och kokoslassi med smak av kamomill. En ljuvlig dryck som blir ett festligt inslag på brunchen.

Kokosmjölk_webcontent_SE14.jpg

Kokosmjölk ger en unik smak och konsistens, här i en krämig blomkålssoppa.

TILLAGNING & FÖRVARING


Kokosmjölk i matlagning

Kokosmjölk är ett fantastiskt livsmedel som passar lika bra i matlagning som i bakning.

Kokosmjölk är särskilt vanligt i asiatiska recept, men användningsområdena är många fler! Kokosmjölk har en krämig och fyllig konsistens och blir därför en god bas i allt ifrån soppor och smoothies till dressingar och desserter. Eftersom att kokosmjölk har en lite söt och gräddig karaktär kan den också uttnyttjas för att tona ner skarpa och beska smaker.

Att ersätta traditionell komjölk med kokosmjölk rakt av passar dock inte i alla recept. Kokosmjölk har inte samma protein- och sockerhalt som komjölk, vilket kan påverka slutresultatet i matlagningen eller bakningen.

Förvaring

När en förpackning med kokosmjölk öppnas ligger troligtvis kokosgrädden på toppen och kokosvattnet i botten. Innan du tillsätter produkten till matlagningen ska du därför röra om alt. Skaka tills allt innehåll blir till en homogen och slät vätska. öppnad produkt ska hällas över i en lufttät förpackning och håller i ca 7 dagar om den förvaras svalt. Vår kokosmjölk säljs konserverad, antingen i plåtburk eller bib. Oöppnad plåtburk varar i ca 24 månader och bib i ca 12 månader från produktionsdatum.

Tips! Om slutdatum för kokosmjölken närmar sig går det fint att frysa in den i mindre förpackningar för att sedan ta fram vid önskat tillfälle

VÄXTBASERADE ALTERNATIV TILL MJÖLK


ÖVERSIKT KOKOSMJÖLK

Kokosmaterial_tabell1.jpg

ÖVERSIKT KOKOSGRÄDDE

Kokosmaterial_tabell2.jpg