#01: Ät alla delar av maten
Genom att äta fler delar av maten sparar vi resurser. Upptäck gårdagens potatis, broccolins stjälk och spadet från kikärtorna.
För dig
Mat som du har lagt upp men inte äter upp kallas för tallrikssvinn. Mat som stannar kvar i köket eller vid serveringen blir inte svinn utan kan användas av kockarna en annan dag. Det är faktiskt så att mycket mat blir godare dagen efter om vi ger den lite kärlek.
För planeten
Att odla, skörda, förpacka, transportera, tillaga och förvara mat förbrukar resurser. Resurser är exempelvis el, vatten, arbetskraft och drivmedel. Sådant som vi inte vill använda i onödan. Ju närmare munnen maten kommer desto mer resurser har använts på vägen, därför har det matsvinn som uppstår på tallriken störst negativa effekter på vårt klimat.
Missa inte dagens utmaning!
Varje dag utmanar Filip Poon dig att bli en hållbar hjälte. Tävla mot dina vänner och din familj.