#03: Ta reda på matens ursprung

Upptäck närodlad mat. I Sverige produceras massor av goda råvaror året om. Välj t ex palsternacka på vintern och på sommaren grönsaker som inte går att lagra, t ex tomat.

För dig

Det kan vara svårt att förstå hur maten blir till om du aldrig har träffat en bonde eller provat att odla själv. Vad krävs för att ett frö ska bli en morot? Dags att ta reda på hur det fungerar. Åk ut till en bondgård och upptäck närodlat!

För planeten

Gräset är alltid grönare på andra sidan. I dagens globala matsystem kan vi nästan alltid få vilken mat som helst. Men det innebär en stor belastning på vår miljö. Vill du äta tomat i januari, måste den transporteras hit från andra länder. Samtidigt erbjuder januari många fantastiska svenskodlade grödor som vi använder för lite. Att lära dig mer om den svenska säsongens grödor hjälper dig laga godare, nyttigare och mer hållbar mat.

Håll det hållbart hela veckan!

Här hittar du dagens utmaning för hela veckan! Klarar du alla?

#01: Ät alla delar av maten

#02: Välj rena råvaror

#03: Ta reda på matens ursprung

#04: Låt grönsakerna tala

#05: Ät aldrig ensam